Stencil

Aikanaan aloitin käyttämään stencil tekniikkaa painaessani bändipaitoja yläasteella, sittemmin kokeilin seripainantaa mutta palasin leikkaamaan kaavoja sen nopeuden ja siihen liittyvän pelkistämisen takia.

Kuvien käsittely ei ole vaikeaa ja siihen löytyy ohjeita ja opetusvideoita kaikkialta. Leikkaaminen vaatiikin jo hieman viitseliäisyyttä jos haluaa saavuttaa tarkan lopputuloksen (eritysesti pienemmissä kuvissa). Ennen leikkuuta on kuitenkin saatava materiaali kestämään leikkauksen ja siirtelyn. Asian voi hoitaa siirtämällä kuvan printistä vaikka jäljennyspaperilla tai projisoimalla sen videotykillä tai piirtoheittimellä jo alunperin johonkin kestävään materiaaliin. Esimerkiksi "Yksinvaltias" teoksen luonnoksessa siirsin kuvan sinisellä siirtopaperilla muovimatolle, kuvan sain printtauksineen, siirtoineen ja leikkauksineen maalausvalmiiksi kahdessa tunnissa (muistan tämän koska se oli aika nopea veto).

Leikkuuvälineistä sen verran että alustana olen käyttänyt lasipöytää johon uurteita ei pääse syntymään. Veitsenä pääasissa askarteluveistä irtoterillä, paksumpaa materiaalia kannattaa leikatakkin sitten mieluummin mattoveitsellä, ettei mene turhaksi näpertelyksi.